Vedlikehold av ullklær - Dehn Design AS

Vedlikehold av ullklær

Ullplagg trenger ikke å vaskes like ofte som andre plagg. En god måte å holde dine ullplagg fine på, er å vaske de sjeldent og lufte de i ny og ne! Vær oppmerksom på at noen av våre plagg ikke tåler maskinvask og må vaskes for hånd. Andre anbefaler vi å rense selv om garnet tåler vann. Er du uheldig å få en flekk på plagget sitt, så fukt en klut med vann og vask forsiktig av med en gang.

Tåler ullklær maskinvask?

Ull trenger ikke så høy temperatur for å bli rent. Vask plagget på ullprogram på 30 grader, og bruk vaskemiddel beregnet for ull (f.eks. Milo). Vanlig vaskemiddel inneholder enzymer og blekemiddel som kan ødelegge ullfibrene. Ullplagget kan sentrifugeres. Da blir det ikke så tungt og vått når det legges til tørk.

Hvordan håndvasker jeg ullklær?

Pass på at vannet holder ca 30 grader. Unngå å vri og strekk på plagget, og klem det mellom fingrene. Skyll så plagget godt i rent vann flere ganger slik at du blir kvitt såperester. Fjern eventuelle flekker med vann, enten med en våt klut eller ved å skylle den tilsmussede delen av plagget i springen.

Tørking av ullklær

For at ullplagget skal holde fasongen, er det viktig at du tørker ullplagget flatt. Ikke heng plagget over en snor eller på en henger, da mister det formen. Strekk plagget forsiktig slik at det får riktig fasong. NB. Tørketrommel må ikke benyttes!

Forebygg nupper på ullklærne

Garn består av mange ullfibre, både lange og korte, og disse er spunnet sammen i en lang tråd. Enkeltfibre kan løsne under bruk og rulle seg sammen til en nupp. Dette skjer ved friksjon. Gjentagende friksjon på et område, som for eksempel ved bevegelse, bruk av veske, bilbelte eller ved vask om vaskemaskinen er for full, vil kunne føre til nupping. Ved å lufte plagget heller enn å vaske det, vil du redusere faren for nupping. Nupping varierer etter typen garn og strikkefasthet. Kvaliteten på plagget reduseres ikke om plagget nupper. Du kan enkelt fjerne nuppene med en ullkam, noe vi også tilbyr i vår nettbutikk.

Se vår ullkam her >

Lufting av ullklær

Det aller viktigste du kan gjøre for å beholde ullplagget ditt fint, er å vaske det sjeldnere. Ull har mange gode egenskaper. Den er naturlig smussavstøtende og antibakteriell. På denne måten sparer du både energi og vaskemiddel, noe som igjen er bra for miljøet! Det beste er å henge plagget til lufting ute i frisk luft. Det er også lurt å la plagget hvile ved å ikke bruke samme plagget dag etter dag.